péntek, december 18, 2015

Semmi pánik! Lazítsunk meditációval!


Amikor az agyunk maratoni versenyen vesz részt, és igyekszik utolérni az összes betervezett feladatot anélkül, hogy képes lenne igazán koncentrálni bármelyik dologra is. 
Mi történik, ha ráadásul még állandóan félbe is szakítják a munkánkat telefonokkal, csengetéssel, kutyaugatással, e-mailekkel? 
Nem kevés idő szükséges ahhoz, hogy megtanulja, hogyan lehet "tiszta fejjel" és összpontosítva végezni a dolgát különösebb erőlködés nélkül, például a zen-meditáció segítségével. 
Elsőre talán riasztóan hangzik ez a kifejezés, de valójában nincs semmi ijesztő a dologban. 
A meditatív állapotot nem kizárólag a jóga-ülésben lehet elérni, és nem szükséges feltétlenül az OM-ot zengeni, vagy valamilyen mantrát ismételgetni, bár egyáltalán nem is árt. 
A meditáció lehet bármilyen hétköznapi tevékenység is, mint például a kertészkedés vagy a varrás, egészen addig, amíg "céltudatosság" nélkül cselekszünk.

Hogyan kezdjük el?

A meditáció nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt elképzeljük a gyakorlása előtt. 


Különböző formái léteznek: 

- légzésmeditáció: mely során a figyelmünket a be- és kilégzésre összpontosítjuk 

- Mantrameditáció: amikor is az "OM" szót vagy egy-egy mantrát ismételgetünk, 
és erre összpontosítunk 

- Mozgásmeditáció, mely a jógában is megjelenik

- Vizualizáció, mely során elképzeljük magunkat egy bizonyos helyen vagy helyzetben.

 A meditáció első néhány percében számíthatunk arra, hogy ismét megjelennek az összevissza csapongó gondolataink, ilyenkor hirtelen mindenféle eszünkbe jut, például hogy mit főzzünk vacsorára, megvegyük-e azt a gyönyörű cipőt, amelyet a kirakatban láttunk, és persze olyanok is, hogy vajon jól meditálunk-e. 

Ha hagyjuk ezeket a gondolatokat felbukkanni és eltűnni, akkor előbb-utóbb "elcsendesednek" és sikerül majd némileg kívülállóként megfigyelnünk - de nem elemeznünk vagy értékelnünk - azt, amit csinálunk.

Mit tehetünk azért, hogy elősegítsük ezt az állapotot?

Koncentráljunk a légzésünkre, vagy a mantránkra, vagy arra a képre, amely megjelenítettünk a fejünkben, és ha ismét elkalandoznánk, ami gyakran megtörténhet, akkor megint figyeljünk a légzésünkre, vagy arra, amiről szól a meditációnk. 

A "kezdő" meditálók nemegyszer találják magukat szemben ezzel a problémával, melyre a megoldás csak annyi, hogy újra és újra vissza kell "terelgetni" figyelmünket oda, ahonnan elkalandozott. 
Fontos, hogy ne erőltessünk semmit, mert akkor kevésbé leszünk hatékonyak. 
A meditálás egyik legegyszerűbb definíciója: "céltalan tevékenység, vagy semmittevés, amely során megéljük a pillanatot". 
A varrás vagy a kötés ismétlődő tevékenységei ellazító hatásúak lehetnek, ha nem az lebeg közben a szemünk előtt, hogy a sálnak másnapra el kell készülnie. 
Ugyanez vonatkozik a kertészkedésre is, a lényeg az, hogy éljünk át minden másodpercet, és ne rohanjunk a dolgunkkal.

A meditáció előnye - különösen a légzés meditációnak - hogy szinte bármikor és bárhol végezhetjük, akár az irodánkban egy fontosabb tárgyalás előtt is. Amerikában alkalmaznak egy módszert, amely segít legyőzni a félelmünket, ha sok ember előtt kell beszélnünk azáltal, hogy "éber" vagy "a pillanatban résztvevő" állapotba juttatják magukat, ami egyszerűbben kifejezve a meditációs állapot.
 Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy például néhány percig a lélegzetvételükre figyelnek. 

Ha egyszer megtanulunk jelen lenni a "pillanatban", akkor lehetőségünk lesz a tudatos döntésre, amely hatalmas előnyt jelent a mai felgyorsult tempójú világunkban. 
Ennek segítségével nyugodtabbak és eredményesebbek lehetünk minden területen, és talán nem nagy befektetés ezért cserébe napi 20 perc gyakorlás.

…………………………………..

A  meditáció  hatásai:

A meditáció a tiszta szellemi megértésen keresztül hozzásegít bennünket az új magatartási formák kialakításához és ahhoz, hogy választ találjunk az élet kérdéseire. 

Gyakorlásával újra felfedezhetjük és használhatjuk a bennünk rejlő pozitív tulajdonságainkat.

A stressz hatékony ellenszereként, vagy a relaxáció egyszerű módszereként egyre többen iktatják be napi teendőik közé a meditáció valamilyen formáját.

Önismeretünk fejlődésével emberi kapcsolataink is fokozatosan javulnak. 

A rendszeres gyakorlás a meditációt természetessé és könnyűvé teszi, aminek haszna a mindennapi életben jelentkezik. 

A meditáció szellemi és fizikai haszna egyre szélesebb körben ismert. 

A meditáció segít, hogy a gyors változásokat követni tudjuk, megértsük a felmerülő helyzeteket, felfedezzük az új lehetőségeket, megtaláljuk életünk célját rövid és hosszú távon. 

A meditáció pozitívan hat a szellemre lehetővé teszi, önmagunk teljes megértését segíti a céljaink felismerését, s megfelelő használatát megkönnyíti a lehetőségek kiaknázását  képessé tesz a változással való szembenézésre, a tudatra.

Megtanít a gondolataink ellenőrzésére, fejleszti a koncentrációt, Stabilizálja a nyugalmat és a boldogságot és a pozitivitást.

Megszünteti a félelmet és az aggodalmakat 

A testre oldódik a feszültség jobbá válik az alvás növekszik, a vitalitás csökken a pszichoszomatikus megbetegedések lehetősége 

* Lazítsd el magad.. 

*Ülj kényelmesen.. 

*Tartsd nyitva a szemed és gyengéden próbáld a tekintetedet egy pontra összpontosítani.. 

* Ne figyelj a külső hatásokra.. 

* Legyél a gondolataid megfigyelõje.. 

* Ne akard a gondolkodást abbahagyni, de ne engedd, hogy a gondolataid eltereljenek,... csak legyél megfigyelő.. 

* Teremts önmagadról egy gondolatot, pl..: "Én egy békés lélek vagyok.." 

* Tartsd, ezt a gondolatot a tudatodban ameddig csak lehet, és érezd a hangulatát, a hatását: "Én egy békés lélek vagyok.." 

* Néhány percig próbálj stabil maradni az érzésben: "Én egy békés lélek vagyok!" 

* Teremts olyan gondolatokat, amelyek magukban hordozzák ezt az érzést: 
"Én egy békés lélek vagyok!"

*Hagyd a gondolataidat áramlani és csak legyél megfigyelő.. 

* A gondolatok így fokozatosan lelassulnak, és békésebbé válnak és ez által Te is nagyobb békét tapasztalsz.. 

Ha gondolod, hallgass közben egy kellemes, lágy zenét is.. 

Élvezd a kép hangulatát.. 

Esetleg ha kedved van, egy meditációs kommentárral is megpróbálkozhatsz.. 

Ha ezt választod, ne zavarjon, ha a gondolataid eleinte máshol járnak. 


A türelem ezúttal is a legjobb segítő..

Nincsenek megjegyzések: