péntek, december 18, 2015

Érzelmeink


A legegyszerűbb érzelmi blokk oldás, ha kifejezzük érzelmeinket

Érzelmeink arra hivatottak, hogy megéljük, és nem arra, hogy elrejtsük őket! 
Minden érzelem, amelyet nem éltünk meg teljes mélységében, valahol elraktározódik a tudatalattinkban és arra vár, hogy egyszer újra elővegyük és teret adjunk neki. 
Viszont ha sokáig tároljuk a lelki raktárunkban, akkor ez az elnyomás különféle lelki és testi problémákhoz vezethet, pszichoszomatikus betegségek előidézője lehet!

Pszichoszomatikus betegségek lelki oka

Egy súlyos érzelmi megrázkódtatás, komoly betegséget vált ki (a GNM szerint). 
Ahhoz, hogy ez tényleg NAGYON KOMOLY legyen, több feltételnek kell egyszerre együtt lennie. Ezek a következők:

1. Érzelmi elszigetelésben éljük meg. 
Az eseményt vagy elmeséljük, vagy nem, 
de az eseménykor keletkezett ÉRZELMEINKET nem.

2. Hirtelen, nem számítunk az eseményre, mondhatjuk: 
derült égből villámcsapásként hat ránk.

3. Kilátástalannak ítéljük meg, nem tudjuk a megoldást.

* Amikor történik velünk valami, ami nem kedvünkre való, akkor fájdalmat érzünk.

Mi lehet nem kedvemre való?
Például ha a 3 napos konferenciáról egy nappal hamarabb hazamegyek a házassági évfordulónkra meglepetésként és azt veszem észre a hálószobába lépve, 
hogy nem én fekszem a kedvesem mellett.

Ilyenkor hagyományos esetben fájdalmam lesz - a csalódottság, DÜH, döbbenet, elkeseredés, szomorúság érzései fognak eluralkodni rajtam. 
Na de miért? - Mert valamely fontosságom csorbát szenvedett. 
Mik ezek, ebben az esetben? - HŰSÉG, ŐSZINTESÉG, TISZTA KOMMUNIKÁCIÓ, NYUGALOM, SZERETET, STB.

Bárkivel előfordulhat hasonló eset...

Hammer szerint, ha érzelmileg elszeparáljuk magunkat, akkor annak nagyon komoly következményei lehetnek, főleg, ha a többi feltételek is egyszerre jelen vannak.

* Ha felhívod a barátodat és elpanaszolod, hogy “az a SZEMÉT" mit tett, azzal még nem vagy igazán előre, ill csak keveset segít.
(megjegyzés: segíthet, ha sokszor elmondod, mind addig, amíg nem tudsz nevetni a dolgon)

Viszont, ha az érzelmeket is hozzáteszed a történet elmesélésekor vagy csak az érzelmekről beszélsz, akkor az érzelmi blokk azonnal tud oldódni. 
Gyakorlatilag ezzel életet mentesz.
Először a sajátodat 
(hisz a több feltételből egyet azonnal kiszedtél, így már nincs meg a rák kialakulásának egyik feltétele), másodszor a szerelmed vagy annak partnerének az életét is meg mentheted, hisz “a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés" mint egyik eshetőség felmerül a fájdalmunk enyhítésére. 
E helyett a tudatosságra hívnálak meg téged.

Na de, egy ilyen helyzetben hogyan legyek tudatos, amikor nagy a fájdalmam és csak ordítani tudnék?

- Én azt mondom, hogy csak ordíts, ha ezt jónak látod, mert ezzel is csökken a fájdalmad ill. energia blokkod és már nem lesz fontos az erőszak durvább formájához nyúlnod. Viszont, amikor barátodnak elmeséled az eseményt, akkor ne felejtsd ki az érzelmeket. Itt használhatsz nyugodtan nem csak tiszta, hanem másodlagos érzelmeket is a fájdalmad enyhítésére, hogy túléld, az egészet.

Tehát valahogy így hangozhat:

“Képzel, ahogy benyitottam a hálószobába és az a SZEMÉT ott hempergett azzal a másikkal.... Ne tudd meg mit éreztem... Elképzelheted, hogy meg voltam döbbenve, kegyetlenül dühös voltam, (ilyenkor általában már nagyokat sóhajtunk beszéd közben, ez is jelzi, hogy oldódik a blokk). Olyan tehetetlenséget éreztem, amit talán még soha... Elöntött a méreg, meggyalázva, elárulva éreztem magam. (ha még azt is hozzá tudod tenni, hogy mely fontosságod nem volt kielégülve, nagyobb lesz a felszabadulásod, ill megszabadulásod az energia blokktól. Ennek egyik jele az lesz, hogy már nem kívánod a másik vesztét.

Hogy is néz ez ki? - Elmeséled, hogy ezek miért is fájnak. Pl: tudod, nekem nagyon fontos a hűség, az őszinteség, a becsület, tiszta kommunikáció, stb.....

Sokan szégyellik az érzelmeiket kimondani. 
Ha te is közéjük tartozol, akkor még mindig elmondhatod ezeket SAJÁT magadnak.


Egyik leghatásosabb módszer, ha leírod. Ezt nevezik ÖN-EMPÁTIÁNAK. 
Az Erőszakmentes Kommunikáció GYÓGYÍTÓ EMPÁTIÁNAK nevezi ezt a módszert. Nem véletlen, hisz az érzelmi elszigeteltségből azonnal ki tudsz jönni általa. 
Ilyenkor az lenne még jobb, ha a barátod ismerné a módszert, hogyan is kell EMPÁTIÁT adni és segítő KÉRDÉSEKKEL lenne feléd. (ez nem azt jelenti, hogy ő majd osztja neked az eszet. Épp ellenkezőleg.
Kérdez, és közben jelen van neked. 
Ezt a módszert a SZI Akadémia is tanítja a SZI Kommunikáción belül. 
Egy tudatos párbeszéd, mely életet ment valamint önismeretet fejleszt.)


1. Amikor kimondjuk az érzelmeinek, - még akkor is, ha nem mondjuk meg az okot, 
hogy miért érezzük magunkat rosszul - azonnal oldódik az érzelmi blokkunk.


2. A második dologgal nem tudunk semmit sem kezdeni: derült égből villámcsapás. 
Erre csak a nagyon ügyesek tudnak felkészülni, hogy előre enyhítsék ezt a dolgot, mégpedig. 
(előre veszteségkezelés, de ez csak a HALADÓ SZEMINÁRIUMON tanuljuk)


3. A harmadikra is ajánl módszert a SZI Kommunikáció, kidolgozott gyakorlatai által, mellyel magasabb rezgésbe, érzelmi szintre jutunk, tisztábban látjuk a helyzetet és meglátjuk a megoldásokat.

Tehát láthatod, hogy az érzelmeink felvállalása valóban életet menthet és meg fogsz lepődni, mennyi érzelem van bennünk, mennyit kellene megélnünk nap mint nap!

Te vajon mennyit használsz közülük?

Milyen melléknevekkel fejezhetjük ki érzéseinket,
ha nem kapjuk meg azt, amire vágyunk?

Aggódó, álmos, apatikus, bágyadt, bánatos, bánattól sújtott, bánkódó, barátságtalan, bátortalan, begyulladt, beijedt, beleunt, bénult, bizalmatlan, bizonytalan, bódult, boldogtalan, borúlátó, borús, bosszankodó, bosszús, bősz, búbánatos, bús, búskomor, búval bélelt, csalódott, csüggedt, csüggeteg, dermedt, döbbent, dühöngő, dühös, egyhangú, egykedvű, elbátortalanodott, elborzadt, elcsigázott, elcsüggedt, elégedetlen, élettelen, elhidegült, elidegenedett, elkedvetlenedett, elképedt, elkeseredett, elmélázó, elmélyült, eltompult, érdektelen, erőtlen, érzékeny, érzéketlen, fakó, fájdalmas, fájdalom, fáradt, fásult, féktelen, felajzott, felbőszült, feldúlt, félelemmel teli, félénk, felindult, fénytelen, feszélyezett, feszengő, feszült, forrongó, frusztrált, gondterhelt, gyanakvó, gyászos, gyászos hangulatú, gyötrődő, háborgó, habozó, haragos, határozatlan, heves, hideg, hidegvérét vesztett, hűvös, ideges, ijedt, indulatos, ingadozó, ingatag, ingerlékeny, ingerült, irtózó, izgatott, kábult, kedveszegett, kedvét vesztett, kedvetlen, kelletlen, keserű, kételkedő, kétségbeesett, kiábrándult, kiégett, kifáradt, kimerült, kínlódó, kizökkent, komor, közömbös, közönyös, lagymatag, lankadt, lebénult, ledermedt, lehangolt, lelkevesztett, lendületét vesztett, letargikus, letört, magába roskadt, magányos, megbotránkozott, megcsömörlött, megdöbbent, meggyötört, meghökkent, megijedt, megkeseredett, meglepődött, megrázott, megrémült, megrendült, megrettent, megriadt, megrökönyödött, megvetést érző, mélabús, méregbe gurult, mérges, mogorva, morcos, morózus, nehéz, nyomorult, nyomorúságos, nyomott hangulatú, nyugtalan, őrjöngő, összetört szívű, összezavarodott, pánikba esett, passzív, reménytelen, reményvesztett, rémült, riadt, rideg, rosszkedvű, sajnálkozó, savanyú, sivár, sokkolt, sóvárgó, súlyos, szégyenkező, szégyenlős, szenvedő, szenvtelen, szomorkodó, szomorú, szorongó, tanácstalan, tehetetlen, tépelődő, tétovázó, tomboló, tompa, töprengő, türelmetlen, tüzes, unatkozó, undorodó, unott, utálkozó, üres, vágyakozó, vigasztalan, visszafogott, visszavonuló, vonakodó, zaklatott, zárkózott, zavarodott, zavaros, zsibbadt...

Milyen érzésünk lehet, ha megkapjuk azt, amire vágyunk?

Álmélkodó, ámuló, bámuló, békés, beteljesedett, bizakodó, bízó, biztos, bódult, boldog, boldogságban úszó, buzgó, büszke, csodálatos, csodálkozó, derült, derűs, éber, eksztatikus, elámult, elégedett, elengedett, élénk, életteli, életvidám, eleven, elképedt, ellágyult, ellazult, elmélyedt, elmerült, elragadtatott, eltökélt, elvarázsolt, emelkedett, energikus, érdeklődő, erős, felbátorodott, feldobott, felhangolt, felpaprikázott, felpörgött, felvidult, felvillanyozott, fogékony, fölengedett, fölébredt, fölélénkült, fölfrissült, fölpezsdült, gondtalan, gyengéd, gyönyörködő, hálás, higgadt, huncut, ihletett, inspirált, izgatott, izzó, jókedvű, kalandszomjas, kedélyes, kedves, kellemes, kellemesen izgatott, kiegyensúlyozott, kielégült, kipihent, kíváncsi, könnyed, lágy, lángoló, lázas izgalomban lévő, lebegő, lecsendesült, lelkes, lendületes, lenyugodott, lenyűgözött, letisztult, mámoros, megbabonázott, megbékélt, megbűvölt, megérintett, meghatódott, meghökkent, megigézett, megindult, megittasult, megkönnyebbült, meglepett, meglepődött, megnyugodott, megrészegült, nyitott, nyugodt, odaadó, optimista, örömmámorban úszó, örömteli, örvendező, összeszedett, pompás, ragyogó, rajongó, remek, reménykedő, reményteli, sugárzó, szabad, szenvedélyes, szeretetteljes, szerető, szétáradó, teljes, túláradó, túlcsorduló, tündöklő, türelmes, tüzes, új erőre kapott, ujjongó, üdvözült, várakozó, végtelenül boldog, vidám, víg... 

Forrás: (önmegvalósitás.hu)

Nincsenek megjegyzések: