péntek, december 18, 2015

Kis ízelítő és Idézetek: Andrew Matthews könyveiből:


A boldog és hatékony emberek stratégiáinak összefoglalása

A szerző, Andrew Matthews világszerte ismert előadó és karikaturista, filozófus. 
Pszichológusokat megszégyenítő emberismerettel és szeretettel fogja meg mindenki kezét és szívét, nevetést és bölcsességet csempészve életünkbe.

Hiánypótló fogalmat vezet be gondolkodásunkba, és ez nem más, mint a "mindennapi filozófia". 
Ez az az alap, amire életünket építjük. Ez határozza meg gondolkodásunkat nehézségekről és kihívásokról, barátságról, sikereinkről és kudarcainkról, a munkáról, a jövőről. Ez az a lencse, amin keresztül minden nehézséget és minden lehetőséget szemlélünk. Ez késztet minket a kitartásra vagy a feladásra.

Az első nagy témakör címe: 
Minden nap új lehetőség!
Ez a szemlélet segít, amikor minden nehézzé válik. Koncentrálj a jelenre! Lépésről lépésre a mai nap problémáit oldd meg! Egy-egy nappal mindannyian meg tudunk birkózni.

Halaszd el az aggódást! Először cselekedj! Ha baj van, kezeld percről-percre a helyzetet. Tégy meg mindent, ami telik tőled, de hagyd el az aggodalmakat! 

"Csak rajtad múlik, hogy minek tartod magad." -írja a szerző. A bátorság, a kitartás, a becsületesség, a nagylelkűség és az alázat olyan tulajdonságok, amelyek nem születettek. Olyan készségek, melyeket bárki elsajátíthat, ha kitartóan dolgozik személyiségén.

Felejtsd el a "miért " kérdéseket (már ha elmúltál 3-4 éves). Helyette célravezetőbb a "mit kell tennem", ez a hatékony emberek kérdése. Ha a megoldásokra összpontosítasz, erősebbé válsz!

Sokat hallunk a nevetés gyógyító hatásáról. Néhány tény: csökken a fájdalomérzés, javul a légzés, keringés és az oxigénellátás, aktiválódik az immunrendszer, csökken a stressz, boldogsághormonok termelődnek szervezetünkben. Ne vegyük hát annyira komolyan az életet, nevessünk időnként önmagunkon! 

Ahhoz, hogy boldogabbak legyünk, vagy meg kell változtatnunk a világot, vagy azt kell megváltoztatnunk, ahogyan gondolkodunk róla. Melyik a könnyebb?

Ha boldogtalannak érzed magad, a legjobb megoldás az, ha a legjobb formádat adod, hiszen jobb lesz az önértékelésed, a híred, új készségeket fejlesztesz ki. "Az élet a befektetett energiát, nem pedig a kifogásokat jutalmazza."
"A boldogság nem csak úgy megtörténik velünk, mint valami baleset. A boldogságot mi választjuk."
A munka élvezete tesz igazán sikeressé!

A második blokkban az élet törvényeiről olvashatunk.

Megtanulhatjuk, hogy a problémák leckék, amiket meg kell tanulnunk. Hogy a fájdalomnak az a dolga, hogy változtatásra serkentsen. Hogy a viselkedésmintáink megváltoztatása a jelenünket és jövőnket is megváltoztatja. 
Mi mindent teszünk a beszédünkkel? A beszédünk alakítja az életünket. Ha rosszat mondunk magunkról, az életünk még rosszabbá válik. Ha fegyelmezzük gondolatainkat és szavainkat, nem minősítjük sem magunkat, sem másokat, az életünk boldogabbá válik.
Törvényszerű, hogy aki határozott célt tűz ki maga elé, egészen más emberré válik, mire a célját eléri.
Az eltökélt vágy, az elszántság és a jelenben cselekvés az, ami a célodhoz visz!
(Gondoljunk csak a kisgyerekre, aki igazán akar valamit - tanulhatunk tőlük!)
Megtanulhatjuk, hogy a hála érzete erőt ad. 
"Élj boldogan azzal, ami most megadatik, és több fog érkezni hozzád."

A harmadik nagy témakör a barátok és család.

Mindaz a tisztelet, dicséret, jutalom, megbocsátás, ajándék, kedves szó, amit a neked legfontosabbaknak adsz, téged is boldogabbá tesz!

Külön témakör a Sikerstratégiák - Mit tegyek most?


Az életben vagy kifogásaink vannak, vagy eredményeink. Ha valamit eléggé meg akarsz tenni, akkor megtalálod a módját. Ha adsz magadnak bizalmat és még egy esélyt, akkor többnyire sikerrel jársz.

Koncentrálj arra, amit el akarsz érni! Ha a kudarcra vagy annak lehetőségére gondolsz, azt fogod kapni.

Sikerstratégiák az anyagi boldoguláshoz: 1. Dobd ki, ami felesleges! 2. Mielőtt költesz, tegyél félre! 3. Add a legjobb formádat! 4. Csak akkor add fel, ha már megvalósítottad! 5. Becsüld meg, amid van!

Végezetül: Minden, amit teszel, számít!
"A boldogság leginkább mindennapi elhatározás kérdése."
.......................................


“Ha rugalmas vagy és hagysz másokat olyannak lenni, amilyenek, akkor egy rakás stressztől kíméled meg magad. A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből.” (Andrew Matthews)

.......................................

“Egész életünkben arra lettünk kondicionálva, hogy bizonyos gondolataink legyenek a dolgokról. A gondolatok tesznek bennünket boldogtalanná – de a gondolatainkat megváltoztathatjuk! Az életszínvonaladon úgy javíthatsz, ha a gondolataidon javítasz, és gondolataid hatással vannak érzéseidre.”
(Andrew Matthews – Hallgass a szívedre)“

.......................................

"A boldogságért olykor keményen meg kell dolgozni. Olyan ez, mint otthon rendben tartása – meg kell őrizni az értékeket, és a szemetet ki kell dobni. Az egyik ember a szép kilátást veszi észre, a másik a koszos ablakot. Te választod meg, hogy mit látsz és mit gondolsz. "
Élj vidáman!

.......................................

"Az élet így működik: van egy “aggódáspiramisunk”, és a legfontosabb dolgok miatt aggódunk. Ha eltörik a lábunk, nem aggódunk a fejfájásunk miatt – míg a törött láb össze nem forr. A horkoló férjek csak addig irritálnak bennünket, míg a fürdőszoba lángokban nem áll.
Hogyan aggódjunk kevesebbet? Ismerjük fel, hogy stresszünket a fejünkben létező szabályok irányítják. Amint félreteszünk néhány szabályt, vagy megszabadulunk tőlük, rögtön nem bosszankodunk annyira, amikor az élet nem veszi figyelembe a szabályainkat.
Tudatosan eldönthetjük: “Senki nem fogja a napomat elrontani.” Kiegyezhetünk magunkkal úgy, hogy: “Arrogáns bankalkalmazottak, parkolóőrök, marcona rendőrök, citromba harapott pincérlányok nem fogják a napomat megkeseríteni!” Emlékeztessük magunkat arra, hogy a világ drámai eseményeinek tükrében egy udvariatlan pénztárossal való konfliktus nem is annyira drámai!
(Andrew Matthews – Hallgass a szívedre)"

.......................................

“Bosszankodni szabad, csak ez akadályoz minket abban, hogy élvezzük az életet. Ha akarod elhatározhatod, hogy nem bosszankodsz többé. Nem azért gyakorlunk toleranciát, hogy szentté váljunk! Azért tesszük ezt, hogy boldogabbak legyünk!” (Andrew Matthews)

.......................................

“Amikor valaki csalódást okoz, választhatsz: elkezdheted kritizálni, sértegetni és zavarba hozni, vagy pedig megpróbálhatod helyre hozni a problémát.”
(Andrew Matthews – Barátkozni jó)

.......................................

Mivel mi határozzuk meg, hogy mire gondolunk, ezért a boldogságunk szükségszerűen saját kezünkben van. Senki sem tölt gondolatokat a fejünkbe.

Ahhoz, hogy boldogok legyünk, a boldog gondolatokra kell koncentrálnunk. Mégis milyen gyakran tesszük az ellenkezőjét! És milyen gyakran előfordul, hogy fel sem figyelünk arra, ha megdicsérnek minket, viszont még hetek múlva is egy barátságtalan megjegyzésen rágódunk! Ha megengeded, hogy egy rossz élmény vagy egy kellemetlen megjegyzés kösse le gondolataidat, akkor ennek viselni fogod a következményeit. Emlékezz rá: te kontrollálod a gondolataidat.
A legtöbb ember csak pár percig emlékszik a dicséretekre és évekig a sértésekre. Gyűjtik a szemetet, olyan hulladékot hordanak magukkal, amivel húsz évvel ezelőtt dobálták meg őket.

(Andrew Matthews – Élj vidáman!)

.......................................

"Próbáld ki: egy héten át ne ítélkezz senki és semmi felett! Amikor legközelebb találkozol valakivel, aki sokat beszél, költekezik, folyton panaszkodik vagy nem dolgozik, akkor mondd halkan magadnak: “Teret engedek neked arra, hogy úgy tapasztald meg az életet, ahogy te választod. Nem tartozik rám, hogy ítéletet hozzak feletted.” Így sokkal derűsebb lesz az életed.”
(Andrew Matthews – Barátkozni jó)

.......................................

“Ha ez élet dögunalom, nézd meg, mennyi energiát fordítasz rá! Soha sem hallod, hogy valaki azt mondaná: “Hajnalban kelek, edzem a testem, tanulok, ápolom a kapcsolataimat, teljes gőzzel dolgozom – és SEMMI JÓ nem történik az életemben.” Életünk egy energiarendszer. Ha semmi jó nem történik benne, az a te hibád. Ha majd egyszer felismered, hogy a befektetett energia alakítja a körülményeidet, akkor már nem leszel áldozat.”
(Andrew Matthews – Hallgass a szívedre)

.......................................

“Ez az egyetlen életed van. Ha egy utcahosszúságú “miért nem tettem meg azt, amit szerettem volna” listával fognak eltemetni, az semmi mást nem jelent, mint hogy NEM TETTED MEG, amit lehetett volna.”
(Andrew Matthews – Élj Vidáman)

.......................................

“Gyakran szociálisan arra vagyunk kondicionálva, hogy az élet negatív oldalát lássuk. Ha van tíz dolog, ami jól működik, és egy, ami nem, akkor csak arra figyelünk, ami rosszul működik. Ha fiacskánk a húszpontos matekteszten tizenegy pontot ér el, akkor nem a tizenegy pontra koncentrálunk, hanem a kilencre, ami nem sikerült neki. Ha fáj a fejünk, akkor nem azt mondjuk: “A mellkasom, a hasam, a lábam és a karom nem fáj!”, hanem azt: “Úgy fáj a fejem!” Az inggallérunkon lévő rúzsfolt miatt aggódunk, ahelyett, hogy annak örvendenénk, hogy az ingünk kilencven százaléka milyen tiszta! Túl sok ember gondolja azt, hogy realistának és racionálisnak lenni egyet jelent a hibákra való koncentrálással!” (Andrew Matthews – Élj Vidáman)

.......................................

“A sikeres emberek egy helytelen irányba tett lépést értékes tapasztalatként élnek meg, míg a sikertelenek a rossz irányt kudarcként fogják fel.”
(Andrew Matthews – Élj Vidáman)

.......................................

Szeretnéd tudni az örök nyomorúság receptjét? Íme:

a.) Gondold ki, hogy a világnak milyennek KELLENE lennie.
b.) Alkoss szabályokat arra, hogy az embereknek hogyan KELLENE viselkedniük.

Aztán, amikor a világ nem engedelmeskedik, akkor mérgelődj nagyokat!

(Andrew Matthews)

.......................................

Ha nem vagyok hajlandó megbocsátani sógoromnak, hogy nem hívott meg a karácsonyi partira, akkor én szenvedek ettől. Nem ő kap gyomorfekélyt, nem ő fog forgolódni éjjel az ágyban, nem ő borul ki és nem neki lesz rossz szájíze. Velem történik meg ilyenkor mindez.

Nem véletlenül tanácsolják nekünk: “Bocsáss meg az ellened vétkezőknek!” Csak így maradhatunk egészségesek és boldogok. A nem-megbocsátás az egyik legfőbb betegség kiváltó ok, hiszen a savanyú gondolatok a testet emésztik.

(Andrew Matthews – Élj vidáman!)

.......................................

Ha valaki egynapos túrára indul, akkor bolond lenne magával vinni egy egész életre való útravalót. Akkor hát nem furcsa, hogy vannak, akik az elkövetkezendő huszonöt év összes aggodalmát magukkal hordják, és csodálkoznak, hogy az élet miért olyan nehéz? Arra vagyunk teremtve, hogy egy nap 24 órát éljünk. Nem többet. Nincs értelme ma a holnap problémáin rágódni.

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy kezdesz kétségbe esni, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
“Elég levegőm van hogy lélegezzek? Mára elég ételem van?” (Ha a válasz “igen”, akkor jó irányba haladnak a dolgok!)
Gyakran figyelmen kívül hagyjuk a tényt hogy a legfontosabb szükségleteink ki vannak elégítve.

(Andrew Matthews – Élj vidáman!)

.......................................

Az idő valójában nem létezik, csak egy absztrakt koncepció a fejedben. A jelen pillanat az egyedüli ami van. Kezdj valamit ezzel a pillanattal!

Mark Twain egyszer megjegyezte, hogy szörnyű dolgokon ment keresztül életében, amelyek közül néhány meg is történt vele! Ugye mennyire igaz ez? Ha gyakran arra gondolunk, hogy mi minden megtörténhet, akkor borzasztóan megkínozhatjuk magunkat. Ha azonban a jelen pillanatra koncentrálunk (amin kívül nincs is egyebünk), akkor már nem is tűnnek olyan nagynak a problémák!

Élj a jelenben!

(Andrew Matthews – Élj Vidáman)

.......................................

Mindannyian saját sorsunk kovácsai vagyunk. Gondolataink körülményeket vonzanak és teremtenek. Ahogyan mi változunk, úgy változnak a körülményeink is… Amíg nem tanuljuk meg a leckéket az eladósodásról, a munkáról, a partnereinkről, addig vagy

a) ugyanannál a leckénél ragadunk le, vagy

b) ugyanazokat a leckéket kapjuk különböző csomagolásokban.

Ilyen az élet! Kis kavicsokkal dobál meg minket – figyelmeztetésképpen. Ha ezeket a kis kavicsokat nem vesszük észre, akkor egy téglával dob meg. Ha a téglát sem vesszük észre, akkor szétzúz egy kősziklával. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor láthatjuk, hogy hol nem vettük észre a figyelmeztető jeleket. És akkor még van képünk azt mondani: “Miért pont én…?”

(Andrew Matthews: Hallgass a szívedre)

.......................................

“Amikor harcolsz a világgal, mindig a világ nyer. Ha nagyobb lelki békét akarsz, hagyj fel azzal, hogy mindent felcímkézel “jó”-nak vagy “rossz”-nak.”
(Andrew Matthews)

.......................................

“A küldetésed nem az, hogy megváltoztasd a világot. A küldetésed az, hogy te változz.” (Andrew Matthews)

.......................................

“Nincs olyan törvény, amely azt mondja: “Ha mások el akarják rontani a napjukat, neked csatlakozni kell hozzájuk.”" (Andrew Matthews)

Nincsenek megjegyzések: